Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Yoga ή Pilates;

Δύο «σχολές»υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τις τελευταίες όμως δεκαετίες έχουν επικρατήσει όσο καμία άλλη μορφή άσκησης. Δεν υπάρχει celebrity ανά τον κόσμο που να μην έχει κάνει τα δύο αυτά είδη άσκησης μέρος της καθημερινότητας του ενώ οι περισσότεροι εξυμνούντα πολλά οφέλη που είναι ορατά και στο σώμα τους. Έχουν γραφεί παρά πολλά πράγματα για τη yoga και το pilates. Πως όμως να επιλέξει κανείς ή να ρίξει το βάρος του ανάλογα με το τι θέλει να επιτύχει;











Ας δούμε όμως τις πρεσβεύει κάθε μια τεχνική: 


Yoga, γυμνάζει σώμα και πνεύμα
Πρόκειται για μια αρχαία μέθοδος που μας έρχεται από την Ινδία και η οποία είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μια πνευματική αλλά και σωματική δοκιμασία που μπορεί και φέρνει ισορροπία και στα δύο.

Κάντε την αρχή
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι μέσα από μαθήματα Hatha yoga, η οποία αποτελεί και την βάση της yoga και χρησιμοποιεί όλο τα φάσμα των στάσεων. Θυμίζει περισσότερο διαλογισμό παρά άσκηση. Εάν θέλετε κάτι πιο αερόβιο τότε μπορείτε να επιλέξετε την Ashtanga μια από τις πιο έντονες μορφές yoga που είναι απαιτητική και σας καλεί να δώσετε όλη σαν την ενέργεια, όπως και η Vinyasa ή Flow Yoga κατάλληλές εάν θέλετε να αποκτήσετε δύναμη, αντοχή και ελαστικότητα, γεμάτες με ρυθμό, κίνηση και ένταση. Είναι ιδανικές εάν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να πειθαρχήσετε. Όπως και η power yoga που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει οποιοδήποτε μάθημα aerobics αφού λειτουργεί στο καρδιοαναπνευστικό σας σύστημα με τον ίδιο τρόπο.





Άλλη μια σημαντική ιδιότητα της yoga είναι πως μπορεί να προσφέρει εσωτερική ηρεμία και ψυχική ισορροπία, οι αναπνοές είναι το βασικό της εργαλείο για να πετύχετε την αποβολή του στρες και να οδηγηθείτε στον διαλογισμό. Όμως παράλληλα κάνεις τους μύες πιο ελαστικούς, μπορεί και μειώνει τους πόνους της πλάτης, ενώ βοηθάει πολύ στην αρθρίτιδα για αυτό και είναι μια άσκηση που μπορείτε να κάνετε σε όποια ηλικία και εάν είσαστε.

Πιλάτες, η σημασία της τεχνικής
Μια ανακάλυψη του Γερμανού Joseph Pilates πίσω στο 1883 που πλέον ακολουθείται με πάθος από εκατομμύρια ανθρώπους και επικεντρώνεται επίσης στην άσκηση του πνεύματος και του σώματος. Αντίθετα με την yoga, που η γυμναστική γίνεται αποκλειστικά και μόνο με το σώμα και το βάρος σας, το pilates έχει συγκεκριμένα εργαλεία που βοηθούν στην άσκηση. Ειδικά μηχανήματα – γνωστά ως reformers , μπάλες γυμναστικής, βάρη και roller foams είναι μερικά από αυτά που θα βρείτε σε ένα studio pilates.

Ποιός είναι ο στόχος
Σημασία σε αυτή την μορφή άσκησης δίνεται στην ποιότητα των ασκήσεων και όχι στην ποσότητα. Ο πυρήνας από όπου εκτελείται κάθε άσκηση είναι οι κοιλιακοί, το κάτω μέρος της πλάτης και η λεκάνη. Επίσης παρόλο που έχει ένταση δεν έχει τόση επιβάρυνση στην καρδιά, γιατί επικεντρώνεται στην συμμετρική εκτέλεση της κίνησης.
Είναι η ιδανική άσκηση για ενδυνάμωση του κορμού, της πλάτης και κυρίως των κοιλιακών αλλά και όλως εκείνων των δύσκολων σημείων από τα οποία χάνουμε δύσκολα πόντους. χορευτές. Ετοιμαστείτε να δυναμώσετε την πλάτη και να έχετε καλύτερη στάση του σώματος εάν το ακολουθείτε συχνά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το επιλέγουν ως μέσα άσκησης οι περισσότεροι χορευτές.

Τα κοινά σημεία
Το βασικό κοινό σημείο του pilates με την yoga είναι οι αναπνοές. Το Pilates και η τεχνική του είναι συνυφασμένη με την αναπνοή αφού είναι απαραίτητη η γνώση της τεχνικής ώστε να εκτελεστούν σωστά οι ασκήσεις. Το ίδιο ισχύει και με την yoga.
Σχετικά με το χάσιμο κιλών όταν πρόκειται για τα βασικά τους στάδια προσφέρουν σχεδόν την ίδια απώλεια θερμίδων η οποία αλλάζει εάν π.χ επιλέξετε να κάνετe hot yoga, ή εαν προσθέσετε αερόβιες ασκήσεις στο πρόγραμμα pilates.

Προσοχή
Είναι σημαντικό για να εφαρμόσετε αυτές τις μορφές άσκησης να απευθυνθείτε σε δασκάλους που έχουν εκπαιδευτεί για να διδάσκουν και να μην υπερβάλλετε γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των τραυματισμών.





Πηγή: jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...