Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Φαγούρα εκεί κάτω: Τι φταίει;

Η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή σου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής αλλά δεν αποκλείεται η αιτία του κακού να βρίσκεται στις ορμόνες, στα φάρμακα που παίρνεις ή να είναι απλώς αποτέλεσμα μικρού ερεθισμού. Μάθε τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν φαγούρα εκεί κάτω χαμηλά και μάθε πως θα διαφυλάξεις την ευαίσθητη περιοχή σου από μολύνσεις...







Τι εσώρουχα φοράς;

Θα το πούμε και θα το ξαναπούμε: Τα κατάλληλα, υγιεινά εσώρουχα είναι τα βαμβακερά. Ξέχνα ότιδήποτε συνθετικό που δεν επιτρέπει στην μικρή σου περιοχή να αναπνέει ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πες μου πως πλένεσαι;

Αρκετές γυναίκες θεωρούν πως αν ρίξουν λίγο νεράκι και σαπούνι επιφανειακά στην μικρή τους περιοχή έχουν… καθαρίσει! Άλλες πάλι, φοβούμενες μικρόβια και βακτήρια χρησιμοποιούν «δυνατα» σαπούνια και αντιβακτηριδιακά ή θέλοντας να μυρίζουν όμορφα ακόμη και στην μικρή τους περιοχή χρησιμοποιούν για τις πλύσεις υπερβολικά αρωματισμένα σαπούνια. Όλα τα παραπάνω όμως δεν συνιστούν σωστή υγιεινή. Αφενός το επιφανειακό πλύσιμο δεν φτάνει σε λιγότερο εμφανή σημεία όπου βρίσκονται βακτήρια κι αφετέρου το «απολυμαντικό» πλύσιμο διαταράσσει την ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής εξαιτίας της οξύτητας των σαπουνιών. Τα σωστά σαπούνια για την μικρή σου περιοχή είναι αυτά που έχουν ουδέτερο ή ελαφρά όξινο pH διατηρώντας τη σωστή υγρασία.

Παίρνεις αντιβιοτικά;

Η λήψη κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως για παράδειγμα κάποια δυνατά αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις κι αυτό διότι μαζί με τα μικρόβια καταπολεμούν και τα καλά βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, προσφέροντας έτσι «γόνιμο» έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν λοιπόν είσαι επιρρεπής σε κολπικές μολύνσεις ζήτα από το γιατρό πριν σου συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο να λάβει υπόψη του τις αντενδείξεις.

Είσαι έγκυος ή παίρνεις αντισυλληπτικά;

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνεται η ορμόνη προγεστερόνη στον οργανισμό σου. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και σε περίπτωση που παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία και περιέχουν αυξημένη δόση της εν λόγω ορμόνης. Η αύξηση αυτής όμως της ορμόνης δημιουργεί ευνοικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό μυκήτων στην ευαίσθητη περιοχή οπότε κι εμφανίζεται η φαγούρα στην μικρή σου περιοχή.

Έχεις περίοδο ή φταίει το σπέρμα ;


Η περίοδος αλλά και το σπέρμα μεταβάλλουν το φυσιολογικό ph του κόλπου οπότε δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων. Γι΄αυτό όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερα άρθρα η σωστή υγιεινή κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του κόλπου σου. Μην ξεχνάς να αλλάζεις συχνά σερβίετα και ταμπόν και βάλε καλά στο μυαλουδάκι σου πως η συμβουλή των γιαγιάδων να μην πλένεσαι κατά την έμμηνο ρύση μόνο προβλήματα και μυκητιάσεις μπορεί να δημιουργήσει. Απεναντίας η συχνή και καλή καθαριότητα όταν είσαι αδιάθετη επιβάλλεται!

Κάνεις σεξ με προφυλακτικό ή χρησιμοποιείς σπερματοκτόνα;

Τα προφυλακτικά αλλά και τα σπερματοκτόνα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μικρούς ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή σου οδηγώντας σε φαγούρα.

Μήπως πλησιάζει η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι επίσης μια σημαντική αιτία για την έντονη φαγούρα στα γεννητικά όργανα καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων ελαττώνονται και η μικρή σου περιοχή κατά την περίοδο αυτή γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητη στους ερεθισμούς και τις μολύνσεις.


Πηγή: womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...