Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο θηλασμός είναι τροφή σωματική και ψυχική

Tα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη γυναίκα και το παιδί είναι πολλά.Η μαία Εύη Παυλίδου είναι ειδικευμένη στην ψυχοπροφυλακτική που φροντίζει για την ψυχική και σωματική προετοιμασία της γυναίκας για τον τοκετό και τον ερχομό του νέου μέλους. H ίδια είναι μητέρα τριών παιδιών τα οποία και έχει θηλάσει τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Γι’ αυτό είναι η πλέον κατάλληλη για να μας πει γιατί ο θηλασμός είναι τόσο σημαντικός για τη γυναίκα και το βρέφος...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αρχικά η βαθιά πεποίθηση μου για τον θηλασμό είναι ότι αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη που αφήνουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Και το λέω αυτό γιατί τα παιδιά που έχουν θηλάσει, θηλάζουν και τα ίδια τα παιδιά τους. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί έναν οικολογικό, αστείρευτο πόρο που στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, βοηθάει εκτός από το παιδιά μας κι εμάς, αφού δεν επιβαρύνει οικονομικά την οικογένεια. Τα οφέλη του Μ.Θ. τα απολαμβάνουν τα παιδιά, οι μητέρες αλλά και ο πλανήτης. Λιγότερα ξένα γάλατα, συσκευασίες, μειωμένα έξοδα φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, μιας και δεν παρουσιάζονται τόσο συχνά προβλήματα αλλεργίας και κολικοί. Τα πρόωρα βρέφη είναι επίσης σημαντικό να τρέφονται με μητρικό γάλα, καθώς αυξάνει την βιωσιμότητα τους.

Γιατί μητρικό γάλα;
  • Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο, χωνεύεται καλύτερα, και ο τρόπος θηλασμού (το στήθος βεντουζάρει στο στόμα του μωρού), αποτρέπει την δημιουργία κολικών. Ακόμη και αν προκύψουν προβλήματα αλλεργίας στη ζωή των παιδιών, είναι σίγουρα πιο ανεκτά και πιο εύκολο να ξεπεραστούν. Το ίδιο ισχύει και για τα γαστρεντερολογικά προβλήματα.
  • Το γάλα παράγεται την στιγμή της ζήτησης από το μωρό και όσο εξακολουθεί το μωρό να ζητάει, τόσο περισσότερο παράγεται. Είναι πάντα στη σωστή ποσότητα και αναλογία. Είναι πάντα στην ιδανική θερμοκρασία και σε κάθε γεύμα έχει διαφορετική γεύση, αναλόγως των γευμάτων της μητέρας. Επιτρέπει να μετακινείσαι όλο το 24ωρο, χωρίς να χρειάζεσαι αποστειρωτές, μπουκάλια, μεζούρες, σαλιάρες.
  • Ο Μ.Θ. προλαμβάνει την παχυσαρκία, μειώνει την τερηδόνα και προστατεύει το παιδί από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη. Μειώνει τη συχνότητα του παιδικού καρκίνου, βελτιώνει την άρθρωση σε παιδιά με σχιστίες και πιστεύεται πως αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών.
Τα οφέλη προς την μητέρα:
  • Η μητέρα ωφελείται εξίσου από τον θηλασμό από την πρώτη κιόλας επαφή. Οι θηλαστικές κινήσεις του μωρού προκαλούν συσπάσεις της μήτρας και την γρήγορη επαναφορά της στις αρχικές της διαστάσεις. Καθώς καταβάλλει ο οργανισμός περισσότερες καύσεις, «καίει» περισσότερο λίπος και επανέρχεται συντομότερα στην αρχική της φυσική κατάσταση. Λειτουργεί δηλαδή σαν ένα είδος γυμναστικής.
  •  Ο Μ.Θ. μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρκίνου μαστού και ωοθηκών. Προστατεύει από την οστεοπόρωση και θεωρείται πως βοηθά και στην αντισύλληψη, όχι όμως ότι αποτελεί κανόνα. Συνήθως μετά τον τοκετό περνούν αρκετοί μήνες για να αρχίσει και πάλι η έμμηνος ρύση της γυναίκας.
  • Το σημαντικότερο όμως για την θηλάζουσα μητέρα είναι η αίσθηση συναισθηματικής πληρότητας και καταλληλότητας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παιδιού της. Αναμφισβήτητη είναι η ηρεμία του βρέφους, μέσω της επαφής με το στήθος. Ενισχύεται ο συναισθηματικός δεσμός που απολαμβάνουν μητέρα και βρέφος σε όλη τους τη ζωή.
Θηλάστε, θηλάστε, αν όχι για οικολογικούς λόγους, αν όχι για την υγεία τη δικής σας και του παιδιού σας, θηλάστε γιατί το άγγιγμα του στήθους από το χεράκι του μωρού σας και η γεμάτη ευγνωμοσύνη ματιά του, θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη και την ψυχή σας. Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή σωματική, είναι ψυχική και συναισθηματική.

Κάθε αρχή και δύσκολη. 

Ο θηλασμός θα πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη ώρα της ζωής του νεογνού. Με τις θηλαστικές κινήσεις, διεγείρεται το αντανακλαστικό του θηλασμού και εγκαθίσταται, με τη συνεχή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, πιο ομαλά και χωρίς πόνο, ο θηλασμός. Σαφώς και υπάρχει φόρτωση των μαστών αλλά δεν υπάρχει το «πέτρωμα» που αντιμετωπίζει η λεχώνα που τοποθετεί το μωρό στο στήθος μετά το δεύτερο 24ωρο.
Αρχικά το πρωτόγαλα θα τρέφει το νεογέννητο και για διάστημα τριών ημερών. Αποτελεί έναν «πρώτο» εμβολιασμό του βρέφους, καθώς περιέχει πολλά αντισώματα. Η ποσότητα είναι επαρκής για το μωρό. Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα, ανεξαρτήτως μεγέθους στήθους. Μην φοβάστε και μην χορηγείτε συμπληρώματα και τσάι. Θηλάζουμε συχνά και ποτέ κοιτώντας το ρολόι. Τον πρώτο μήνα περνούμε συνήθως περισσότερες από 15 ώρες το 24ωρο θηλάζοντας. Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει, ακόμη κι αν το βγάλατε από το στήθος πριν από πέντε λεπτά. Μετά τους δύο πρώτους μήνες υπάρχουν μεγαλύτερα στάδια ανάπαυλας και ξεκούρασης για τις μανούλες.

Πολύ σημαντικό για να τα καταφέρει μια νέα μητέρα και να θηλάσει είναι η υποστήριξη από το περιβάλλον της. Να εμπιστεύεστε τις φίλες σας που θήλασαν και να κλείνεται τα αυτιά σε όλα τα υπόλοιπα. Να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα του μωρού σας και να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται κι αυτό. Η ξεκούραση και τα τακτικά γεύματα, τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί, βοηθούν στην αύξηση του γάλακτος. Ακόμη η μαγιά μπύρας, ο γλυκάνισος και ο μαραθόσπορος, αλλά και η σωστή ενυδάτωση, βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες και μετά συμπληρωματικά με άλλες τροφές μέχρι και την συμπλήρωση των δύο ετών.  Το γάλα είναι αρκετό και καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο ενός αλλά και δύο βρεφών. Στο θηλασμό ισχύει το φαινόμενο της ζήτησης και της προσφοράς. Όσο περισσότερο η μητέρα θηλάζει το μωρό της, τόσο περισσότερο παράγονται από την υπόφυση, οι υπεύθυνες ορμόνες για την παραγωγή γάλακτος, προλακτίνη και ωκυτοκίνη. Για να βεβαιωθείτε πως τρέφεται επαρκώς το μωρό σας θα πρέπει να έχετε 6-8 υγρές πάνες και 3-5 πάνες με κενώσεις ημερησίως. Μετά το πρώτο δεκαήμερο το μωρό θα ανακτήσει το βάρος που έχασε τα πρώτα 24ωρα και θα το αυξήσει.

Πως θα αντιμετωπίσετε τα πιο συχνά προβλήματα

Το σύνηθες πρόβλημα των πρώτων ημερών είναι ο πόνος στις θηλές. Αιτία είναι η μη καλή τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος. Το μωρό θα πρέπει να είναι γυρισμένο προς την μητέρα (κοιλιά με κοιλιά) και να πλησιάζουμε το μωρό στο στήθος και όχι το αντίθετο. Στο στόμα του μωρού πρέπει να μπαίνει και η θηλαία άλως και όχι μόνο η θηλή. Σιγουρευόμαστε πως πιάνει το στήθος όταν αισχυνθούμε το «δάγκωμα» από το μωρό. Οι πρώτες ημέρες είναι δύσκολες μέχρι να «ψηθεί» η θηλή και να μην έχουμε την αίσθηση του δαγκώματος. Οι κρέμες λανολίνης που κυκλοφορούν βοηθούν όσο τίποτα τις πρώτες αυτές ημέρες.

Όταν θέλουμε να απομακρύνουμε το μωρό μας, δεν το τραβάμε από το στήθος παρά βάζουμε το μικρό μας δάχτυλο στη γωνία του στόματος του και «ξεκλειδώνουμε» τις σιαγόνες του μωρού. Έτσι απομακρύνουμε το μωρό από το στήθος χωρίς τραυματισμούς.
Σε περίπτωση που οι θηλές είναι εισέχουσες ή επίπεδες και δεν τις έχουμε δουλέψει με διαμορφωτές θηλής τους τελευταίους μήνες της κύησης, χρησιμοποιούμε θηλές σιλικόνης. Εάν και πάλι δεν τα καταφέρουμε αντλούμε με θήλαστρο. Το μητρικό γάλα μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη (έως και τρεις μήνες). Για να το χρησιμοποιήσουμε, αποψύχουμε και με την μέθοδο του μπεν-μαρί, φέρνουμε σε θερμοκρασία σώματος το γάλα.

Εάν υπάρξει υπερφόρτωση μαστών, περιορίζουμε τα υγρά, δημιουργούμε τη δική μας τράπεζα γάλακτος, τοποθετούμε κρύα λαχανόφυλλα στο στήθος, και κάνουμε δροσερά ντους για την αποσυμφόρηση. Η μέντα βοηθά κι αυτή, να μην ξεπερνά όμως τα δύο ποτήρια την ημέρα.

Η αρχή είναι δύσκολη αλλά είναι και το ήμισυ του παντός. Το ποτήρι πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο και σύντομα θα αντιληφθείτε ότι είναι γεμάτο. Έχετε υπομονή και το λατρεμένο αγγελούδι σας δεν θα σας διαψεύσει.

 

 Πηγή: jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...