Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

«Δεν μπορώ να κάνω παιδί» Πως να προχωρήσετε μπροστά...

Μητρότητα. Μια σπουδαία λέξη για τη γυναικεία φύση, έτσι δεν είναι;
Για πολλές γυναίκες η απόκτηση ενός παιδιού είναι το μεγαλύτερο όνειρο που είχαν από τότε που αγόρασαν το πρώτο τους μωρό κούκλα. Τόσο η φύση, όσο και η κοινωνία προετοιμάζουν τη γυναίκα για αυτόν τον τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή της...











Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που η εκπλήρωση αυτού του ονείρου αποδεικνύεται δύσκολη και επίπονη. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που είτε λόγω ιατρικού προβλήματος, είτε εξαιτίας ψυχολογικών παραγόντων, δυσκολεύονται εξαιρετικά πολύ να μείνουν έγκυες.
Η φύση του προβλήματος φυσικά συμβάλλει στην αντιμετώπιση του (π.χ. εξωσωματική, υιοθεσία, παρένθετη μητέρα κ.α.), αλλά συναισθηματικά η γυναίκα αισθάνεται ανεπαρκής. Αισθάνεται πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το «ρόλο».

Πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το αίσθημα ανεπάρκιας και να συνεχίσει;
Εξαιρετικής σημασίας είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον της γυναίκας, το οποίο θα την διαβεβαιώσει με λόγια αλλά και χωρίς αυτά, ότι είναι αποδεκτή και σημαντική και θα τη βοηθήσει να εξετάσει τις επιλογές της, χωρίς υπερβολές αλλά ούτε και υποτιμήσεις των αισθημάτων της. Ο σύζυγος, το άλλο μισό της οικογένειας, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Τις περισσότερες φορές, ένας ενθαρρυντικός και τρυφερός σύζυγος, βοηθά τη γυναίκα να ξεπεράσει τις αρνητικές σκέψεις και να προχωρήσει στις απαραίτητες πράξεις.

Σε πολλές περιπτώσεις λένε πως ρόλο παίζει «το άγχος»άρα η κακή ψυχολογική κατάσταση. Ποιά είναι η συμβουλή σας;
Όταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γυναίκα δεν είναι ιατρικό και είναι θέμα άγχους και πίεσης, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Για να επιλύσεις αυτή τη δυσκολία, πρέπει να βρεις τι την δημιουργεί. Σε αυτή τη διαδικασία, το ζευγάρι πρέπει να είναι ενωμένο και να μη βάζει την ποιότητα της σχέσης σε δεύτερη μοίρα. Οι εντάσεις και το τεταμένο περιβάλλον, εντείνουν και το πρόβλημα.
Επιπλέον, πολλά ζευγάρια έρχονται σε σεξουαλική επαφή, μόνο με σκοπό την τεκνοποίηση και το κάνουν με έναν τρόπο αγχωτικό και διαδικαστικό. Αυτό, όχι μόνο δεν πρόκειται να επιφέρει αποτέλεσμα, αλλά πολλές φορές καταστρέφει και τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Ποιά είναι η πιο σημαντική σκέψη που πρέπει να έχει στο μυαλό της ώστε να αισθάνεται δυνατή;
Η γυναίκα πρέπει να διαχωρίσει την αξία της και τη σημαντικότητά της για την ίδια και τους άλλους, από την ικανότητά της να γίνει μητέρα. Η αποδοχή του εαυτού και το υποστηρικτικό περιβάλλον, είναι σημεία-κλειδιά για μια επιτυχημένη προσπάθεια- με όποιο τρόπο και να γίνει- απόκτησης παιδιού.

Ευχαριστούμε πολύ την ψυχολόγο Κυρία Νέλλη Θεοδοσίου
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990.

Πηγή:  jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...