Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Κίνδυνος ηπατίτιδας στα κέντρα περιποίησης;

Ο κίνδυνος μετάδοσης ηπατίτιδας μέσω αντικειμένων, όπως λίμες και βουρτσάκια νυχιών, δοχεία χεριών και ποδιών, ξυριστικές μηχανές και ψαλίδια, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Αυτό ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG) στις ΗΠΑ...







Τα μικρόβια που μεταδίδονται με το αίμα (π.χ. Ηπατίτιδα B και C) μπορούν να μεταφερθούν μέσω των εργαλείων πολλαπλών χρήσεων, όταν δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται επαρκώς και τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Το Υπουργείο Υγείας της Virginia επισήμανε ότι οι κανονισμοί που ισχύουν για την απολύμανση επαρκούν για την πρόληψη της μετάδοσης εφόσον όμως εφαρμόζονται πλήρως.

Ο David A. Johnson, MD εξήγησε ότι η αναφορά μιας περίπτωσης οξείας ηπατίτιδας C, η οποία σχετιζόταν ξεκάθαρα με μια περιποίηση μανικιούρ/πεντικιούρ, αποτέλεσε το κίνητρο για την μελέτη αυτή. Τα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει.

Η ομοσπονδιακή Αρχή Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ (OSHA) δεν έχει ειδικές οδηγίες για την πρόληψη της μόλυνσης από τους ιούς της Ηπατίτιδας B και C σε ινστιτούτα περιποίησης άκρων και κομμωτηρίων και ούτε το CDC ή άλλος επίσημος φορέας αναφέρει ότι το κούρεμα, το μανικιούρ ή το πεντικιούρ αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη μετάδοσή τους.

Το παραπάνω, τονίζει ο Dr. Johnson, δείχνει ότι οι χώροι αυτοί δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση νοσημάτων, αλλά χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να προσδιοριστεί η επικινδυνότητά του.

Απλά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών ηπατίτιδας, AIDS, κλπ στα ινστιτούτα και τα κομμωτήρια είναι τα παρακάτω:

- Εκπαίδευση του προσωπικού για το σωστό καθαρισμό και απολύμανση των εργαλείων
- Ενημέρωσή τους για τα αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Εκπαίδευση για τη σωστή υγιεινή, αντισηψία και απολύμανση
- Έλεγχος των μέτρων αυτών

Η ομάδα συστήνει στους πελάτες των ινστιτούτων και των κομμωτηρίων να έχουν υπόψιν τους τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων και να ρωτούν για τον σωστό καθαρισμό των εργαλείων ή ακόμη και να έχουν μαζί τους τα δικά τους εργαλεία (λίμες, ξυραφάκια, κλπ), τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.

Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα σωστής υγιεινής, καθαριότητας και απολύμανσης μπορείτε άφοβα να απολαμβάνετε τις υπηρεσίες των ινστιτούτων περιποίησης άκρων και των κομμωτηρίων.

Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...