Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Όχι απόψε αγάπη μου. Στ’ αλήθεια έχω πονοκέφαλο...

Τελικά, η κλασική φράση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» κρύβει μέσα της κάποιους κόκους αλήθειας.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι γυναίκες που παρουσιάζουν επί χρόνια και συχνά πονοκέφαλο ή ημικρανία έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώνουν και σεξουαλικά προβλήματα...







Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη στην Ιταλία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sexual Medicine», οι εννέα στις δέκα γυναίκες οι οποίες αναζητούν ιατρική βοήθεια για τις κεφαλαλγίες τους, έχουν σημαντική διαταραχή και της σεξουαλικής λειτουργίας, με το 29% να δηλώνουν απογοητευμένες από την ερωτική τους ζωή.
 
«Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους αναφέρουν υψηλά ποσοστά σεξουαλικών συμπτωμάτων και δυσφορίας στο σεξ», όπως χαμλή ερωτική επιθυμία και πόνο κατά την ερωτική επαφή, γράφουν οι ερευνητές.
 
Και συνιστούν στους γιατρούς που έχουν ασθενείς με πονοκεφάλους, να τους ρωτούν και για τυχόν σεξουαλικά προβλήματα.
 
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πάβια επιστράτευσαν για τη μελέτη τους 100 γυναίκες, μέσης ηλικίας 40 ετών, οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για πονοκέφαλο.
 
Οι περισσότερες έπασχαν από ημικρανία, ενώ υπήρχαν και γυναίκες με κεφαλαλγία τάσεως (η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου, κατά την οποία νιώθει κανείς σαν να του σφίγγει ή να του πιέζει κάτι το κεφάλι) ή χρόνιο πονοκέφαλο (υπέφεραν από κεφαλαλγία επί τουλάχιστον τις μισές μέρες κάθε μήνα).
 
Οι γιατροί πήραν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, τις υπέβαλλαν σε νευρολογικές εξετάσεις και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την σεξουαλική τους ζωή.
 
Όπως ανακάλυψαν, οι 91 από τις εθελόντριες είχαν βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια αυτά υψηλότερη απ’ ό,τι θα θεωρούσε κανείς ως φυσιολογική.
 
Το 20% εξάλλου πληρούσαν τα κριτήρια για διαταραχή μειωμένης ερωτικής επιθυμίας, κατά την οποία η μονίμως χαμηλή ερωτική επιθυμία καθίσταται πλέον ενοχλητική για την ασθενή.
 
Ένα άλλο 17%, εξάλλου, είχαν μειωμένη ερωτική επιθυμία, αλλά όχι σε βαθμό να τις ενοχλεί.
 
Αν και η γενική σεξουαλική λειτουργικότητα των γυναικών δεν παρουσίαζε διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος της κεφαλαλγίας από το οποίο έπασχαν, όσες βασανίζονταν από χρόνιο πονοκέφαλο είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώνουν απογοητευμένες από την ερωτική τους ζωή.
 
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως λίγα είναι γνωστά για την σεξουαλικότητα των γυναικών με συχνούς πονοκεφάλους. Και προσθέτουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί που οφείλεται η τόσο αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων στις γυναίκες με κεφαλαλγίες.
 
Εκτιμούν όμως πως η συσχέτιση που εντόπισαν έχει αρκετές πιθανές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι πως ο χρόνιος πόνος, όποιου είδους κι αν είναι, επηρεάζει δυσμενώς την ερωτική επιθυμία και διέγερση.
 
Επιπλέον, όσοι έχουν συχνούς πονοκεφάλους συχνά πάσχουν και από διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες επίσης επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική επιθυμία και ικανοποίηση.
 
Πολλά φάρμακα, εξάλλου, που λαμβάνονται για την θεραπεία του πονοκεφάλου ή των διαταραχών ψυχικής διάθεσης, μπορεί να επέμβουν και στην σεξουαλική λειτουργία.
Χώρια που ο συχνός πονοκέφαλος μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές των ανδρών, οδηγώντας σε καυγάδες το ζευγάρι και ωθώντας την ερωτική του ζωή στο ναδίρ.

ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...