Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Έχετε προσβληθεί από μύκητες στα νύχια;

Εάν κάποιο νύχι σας παρουσιάζει δυσχρωμία (αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), ονυχόληση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα) και δημιουργεί πάχυνση (λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω από τα νύχια), είναι προφανές ότι έχει προσβληθεί από μύκητα...

 

 

 

 

 

 

 

 

Που οφείλονται

Στη ζέστη: Οι μύκητες (μυκητώδη εκφύματα) είναι θερμόφιλοι, δηλαδή αντέχουν σε ζέστη μεγαλύτερη των 37° C.

Στην υγρασία: Η υπερβολική υγρασία προκαλεί αποικισμό σε μύκητες.

Σε ζώα: Ορισμένοι μύκητες μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή με ένα ζώο.

Στην ηλικία: Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πιο λεπτό δέρμα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται να φτάσουν τα πόδια τους για να τα καθαρίσουν, να τα στεγνώσουν και να τα ελέγχουν για τυχόν εμφάνιση μυκήτων.

Στη μείωση του ανοσοποιητικού: Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός είναι λιγότερο ικανός να αντιμετωπίσει τους μύκητες. Αυτό οφείλεται είτε σε χρόνιες ασθένειες (HIV), είτε σε παροδικές, είτε σε ιατρική χορήγηση φαρμάκων (κορτικοειδή, ανοσοκατασταλτικά).

Σε τραυματισμό: Κάθε πληγή του δέρματος, των βλεννωδών ιστών ή των νυχιών είναι εν δυνάμει είσοδος του οργανισμού στους μύκητες.

Στην ελλιπή υγιεινή: Όσο καλύτερα φροντίζει κανείς για τη σωστή υγιεινή των νυχιών και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία, χωρίς να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει μόνος του, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί από το πρόβλημα.

Τα κυριότερα αίτια των ονυχομυκητιάσεων είναι τα δερματόφυτα, οι βλαστομύκητες και οι υφομύκητες.

Τα δερματόφυτα (Tricophyton rubrum) βρίσκονται κατά το 90% των ονυχομυκητιάσεων στα πόδια και κατά το 50% στα χέρια. Από το σύνολο των δερματόφυτων μόνο τα τριχόφυτα προσβάλουν την κερατίνη των ονύχων. Υπάρχουν 4 μορφές: περιφερική, λευκή επιφανειακή, εγγύς λευκή και ολική.

Οι βλαστομύκητες αποτελούν το πλέον συνηθισμένο αίτιο ονυχομυκητίασης στα χέρια. Υπάρχουν δύο μορφές: 1) με παρονυχία, 2) προσβολή του ελεύθερου άκρου (δακτύλου).

Οι υφομύκητες είναι πολυκυττάριοι οργανισμοί από πολλά κύτταρα ενωμένα μαζί, για να απαρτίσουν μακρούς, σωληνοειδείς σχηματισμούς που ονομάζονται υφές.
Στα πόδια, τους μύκητες τους συναντάμε πιο συχνά στο μεγάλο δάκτυλο. Η ονυχομυκητίαση τις περισσότερες φορές είναι μεταδοτική. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες υγιεινής για να αποφεύγουμε να μολύνουμε το περιβάλλον και τον περίγυρό μας.


Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση;

Δεν θεραπεύεται ποτέ μόνη της! Σήμερα υπάρχουν θεραπείες που επιτυγχάνουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, με την προϋπόθεση να ακολουθούνται μέχρι τέλους!

Αν η βλάβη καλύπτει το 50% της κατώτερης επιφάνειας του νυχιού: Ένα τοπικό αντιμυκητιακό αρκεί. Να χρησιμοποιείτε συνήθως ένα αντιμυκητιακό βερνίκι, το οποίο απλώνεται μία φορά την ημέρα ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προϊόντα θεραπείας σε μορφή κρέμας.

Αν η βλάβη καλύπτει το 50% της ανώτερης επιφάνειας του νυχιού: Συνδυάστε ένα αντιμυκητιακό από το στόμα με ένα τοπικό βερνίκι. Το αντιμυκητιακό από το στόμα, μόνο του δεν αρκεί, διότι δεν μπορεί να δράσει στις περιοχές του νυχιού με λιγότερα αγγεία (περιοχές στα πλαϊνά στρώματα του νυχιού και στο υπόστρωμα), με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι ελλιπής.

Το μυστικό

Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν βγει το καινούργιο νύχι. Αυτό μπορεί να πάρει από 4 έως 6 μήνες για ένα νύχι χεριού, και από 9 έως 12 μήνες για ένα νύχι ποδιού.

Πηγή: Περιοδικό Les nouvelles esthetiques spa, morfamystika.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...