Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κοιμάσε λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 8 ώρες; Προσοχή Κίνδυνος

«Μέτρον άριστον» και στον ύπνο συστήνουν αμερικανοί ειδικοί έπειτα από μελέτη που κατέδειξε πως και οι
πολλές ώρες ύπνου είναι επιβαρυντικές για την καρδιά και τα αγγεία. Την ίδια στιγμή, ελληνική έρευνα αποκαλύπτει πως το 60% από αυτούς που παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου γίνεται επικίνδυνο και στο… τιμόνι. 


 





Οχι μόνο η έλλειψη ύπνου, αλλά και η κατάχρησή του μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα στην υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ετήσια κρατική έρευνα των ΗΠΑ για θέματα δημόσιας υγείας και διατροφής, οι ενήλικοι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες ημερησίως αλλά και όσοι κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

«Η ανεπάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα, ενώ η κατάχρηση δύναται να προκαλέσει στηθάγχη και στεφανιαία νόσο, δηλαδή στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά», αναφέρει ο υπεύθυνος της μελέτης Ρόχιτ Αρόρα από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Μάλιστα, οι ειδικοί σπεύδουν να διευκρινίσουν πως ο αυξημένος κίνδυνος λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ύπνου υφίσταται ακόμη και όταν εξαιρεθούν οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, διαβήτη, φλεγμονή, αύξηση στις ορμόνες του στρες, υπέρταση κ.ά. Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά είναι λιγότερο σαφείς και απαιτούν περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πάντως, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει άμεσα και έμμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία, αλλά και εμποδίζει την ορθή εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από τη Μονάδα Υπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, σύμφωνα με τα οποία το 60% αυτών που παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου λόγω προβλήματος υγείας (σοβαρή άπνοια) εκδηλώνει υπνηλία κατά τη διάρκεια της οδήγησης και το 15% από αυτούς είχε τροχαίο ατύχημα λόγω κακής ποιότητας ύπνου.





Πηγή:  http:tsekouratoi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...