Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μυρίζουν οι πατούσες σου; Τι μπορεί να σημαίνει;

Ακόμη και η αγορά καινούριων παπουτσιών σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα διότι απλούστατα οι πατούσες σου μυρίζουν! Η κατάσταση αυτή είναι άκρως ντροπιαστική και σε έχει φέρει πολλάκις σε δύσκολη θέση. Τι μπορεί να σημαίνει και τι να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις...










Γιατί μυρίζουν τα πόδια σου; Φταίει ο ιδρώτας

Μπορεί να πλένεις τα πέλματά σου κάθε πρωί πριν βάλεις τα παπούτσια σου αλλά το πρόβλημα αντί να αντιμετωπίζεται, γίνεται χειρότερο. Σε αρκετές περιπτώσεις η άσχημη οσμή όντως οφείλεται στην κακή υγιεινή, όχι όμως σε όλες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μυρωδιά αυτή είναι αποτέλεσμα του ιδρώτα. Σε κάθε πατούσα υπάρχουν περισσότεροι από 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες, οι περισσότεροι σε σχέση με κάθε άλλο σημείο του σώματος πλην της παλάμης. Σε αντίθεση όμως με τις παλάμες, που βρίσκονται ακάλυπτες στο εξωτερικό περιβάλλον, τα πόδια βρίσκονται συνεχώς τυλισμένα με κάλτσα ή μέσα σε παπούτσια και παντόφλες, οπότε τα βακτήρια βρίσκουν το τέλειο έδαφος για να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν δυσοσμία.

Υπάρχει λύση; Συμβουλές προς... πάσχουσες

* Σωστή υγιεινή

Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή υγιεινή των ποδιών. Αν τα πόδια σου ιδρώνουν φρόντισε να φοράς αθλητικές απορροφητικές κάλτσες μέσα από μπότες και αθλητικά παπούτσια και να τις αλλάζεις μετά από κάθε χρήση.

* Ο ήλιος κάνει δουλίτσα

Καλο θα είναι επίσης να βγάζεις τα παπούτσια σου για λίγη ώρα στο μπαλκόνι, ώστε να τα δει ο ήλιος ενώ φρόντισε να τα αποθηκεύεις σε ευάερο δωμάτιο δίχως υγρασία. Η υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν δυσοσμία.

* Αλλαζε καθημερινά παπούτσια

Αν έχεις τη δυνατότητα καλό θα είναι επίσης να μη φοράς τα ίδια παπούτσια συνεχόμενες ημέρες, ώστε να διαφυλάξεις ότι δεν θα έχει απομείνει ίχνος υγρασίας στα παπουτσάκια σου. Οπότε προμηθεύσου δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια για να τα φοράς εναλλάξ στη δουλεια.

* Σκούπιζε καλά τις πατούσες μετά το πλύσιμο

Επίσης να μην ξεχνάς να σκουπίζεις καλά τις πατούσες σου μετά το πλύσιμο, ακόμη κι ανάμεσα στα δάχτυλα.

* Χρησιμοποίησε αποσμητικό με αντιβακτηριακή δράση

Τελος, στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά αντιιδρωτικά και αποσμητικά προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση για τα πόδια που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη.


Πότε να ανησυχήσεις;

Αν δεις σκασίματα και κοκκιμίλες ανάμεσα στα δάχτυλα, αυτό ίσως να είναι ένδειξη μυκητίασης ή κάποιας άλλης λοίμωξης οπότε και πρέπει να επισκεφτείς κάποιον δερματολόγο.

Σε εξαιρετικά σπάνιες επίσης περιπτώσεις, συνεχείς μυκητιάσεις στα πόδια μπορεί να είναι προμήνυμα διαβήτη οπότε και πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.


Πηγή: womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...