Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αντιμετωπίστε την Τριχόπτωση

Τα ιατρεία των δερματολόγων γεμίζουν κατά περιόδους από ανήσυχους «ασθενείς», που σπεύδουν τρομαγμένοι γιατί πέφτουν τα μαλλιά τους. Στην πραγματικότητα όμως η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που έχει να κάνει με τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας. Με δυο λόγια, οι τρίχες -όχι μόνο της κεφαλής μας- ακολουθούν ένα συγκεκριμένο κύκλο ανάπτυξης...














Η ιστορία μιας… τρίχας

Η ζωή της ολοκληρώνεται σε δύο στάδια: το αναγενές και το τελογενές
  1. Στο αναγενές στάδιο η τρίχα αυξάνεται κατά μέσο όρο 1,5 έως 2,5 εκατοστά το μήνα και διαρκεί περίπου 3-5 χρόνια, ενώ
  2. Στο τελογενές στάδιο σταματά η ανάπτυξη της τρίχας. Αυτό διαρκεί 2-3 μήνες. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, οι τρίχες που βρίσκονται στο τελογενές στάδιο αρχίζουν να πέφτουν μέσα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων και στη θέση τους αρχίζουν να φυτρώνουν καινούργιες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να πέφτουν τα μαλλιά μας – κάτι που συμβαίνει συνήθως πιο έντονα τους φθινοπωρινούς μήνες. Ανησυχητική όμως είναι η τριχόπτωση που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και όταν οι τρίχες που φυτρώνουν είναι λιγότερες από εκείνες που πέφτουν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Να θυμάστε ότι σε κάθε χρονική στιγμή και υπό φυσιολογικές συνθήκες το 85% του συνόλου των μαλλιών μας αναπτύσσεται, ενώ το υπολειπόμενο 15% πέφτει. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, δύο είναι οι περιπτώσεις που θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψία και να μας ανησυχήσουν:
  1. Όταν χάνουμε πάνω από 80-100 τρίχες την ημέρα και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.
  2. Όταν οι τρίχες αρχίζουν να λεπταίνουν και να αδυνατίζουν, δηλαδή όταν χάσουν το φυσιολογικό τους πάχος.
Επίσης, δεν πρέπει να συγχέουμε την τριχόπτωση με τις τρίχες που σπάνε όταν ξεμπλέκουμε τα μαλλιά μας. Κατά την τριχόπτωση οι τρίχες πέφτουν από τη ρίζα τους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι απλώς αδύναμες και χρειάζονται ενυδάτωση και τροφή.

Τι μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;

Όσον αφορά τα αίτια της τριχόπτωσης, εκτός από την ηλικία και την κληρονομικότητα, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα παιχνίδια των ορμονών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Επίσης:
  1. Ενοχοποιούνται πολλές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και η εμμηνόπαυση, κυρίως λόγω της μείωσης των οιστρογόνων.
  2. Στους ενόχους συγκαταλέγονται και ορισμένα φάρμακα -όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιθρομβωτικά κ.ά.-, η σωματική καταπόνηση που οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή έντονο ψυχολογικό στρες, η τριχοφυτίαση – η ανάπτυξη ενός μύκητα στο τριχωτό της κεφαλής.
  3. Και βέβαια σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουμε κι εμείς με τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τα μαλλιά μας.

Δεν κάνει διακρίσεις

Ο πιο κοινοί τύποι τριχόπτωσης τις γυναίκες και τους άντρες ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία και στο πρώτο της στάδιο εμφανίζεται με αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ στο μέτωπο και τις παρυφές μένουν ανέπαφα. Όμως ο πιο συνηθισμένος τύπος αλωπεκίαση στις γυναίκες είναι η λεγόμενη αλωπεκία από έλξη και παρατηρείται όταν τραβάμε τα μαλλιά μας πολύ δυνατά, όταν τα χτενίζουμε με δύναμη ή τα πιάνουμε σφιχτά σε αλογοουρά, όταν χρησιμοποιούμε πολύ συχνά και πολύ κοντά στα μαλλιά το πιστολά­κι για να τα στεγνώσουμε ή για να τα φορμάρουμε καθώς και από τη συνεχή επιβάρυνση τους με βαφές, περμανάντ κ.λπ.


Περάστε στην αντεπίθεση

  • Θυμηθείτε ότι τα μαλλιά σας αυτό που χρειάζονται πρώτα απ’ όλα είναι φροντίδα, κι αυτή συνεπάγεται την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Αποφύγετε λοιπόν τις εξαντλητικές δίαιτες. Είναι ο μεγαλύτερος εχθροί των μαλλιών σας. Τα κύτταρα που σχηματίζουν την τρίχα έχουν ανάγκη να τραφούν από πρωτεΐνες, βιταμίνες, οι οποίες βρίσκονται στο γάλα, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα φρούτα και τα δημητριακά.
  • Κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου -και ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε παρατηρείται τριχόπτωση- μπορείτε να πάρετε προληπτικά βιταμίνες.
  • Επιλέγετε πάντα τον κατάλληλο τύπο σαμπουάν και, τέλος, εμπιστευτείτε τις εξειδικευμένες λοσιόν και φόρμουλες περιποίησης σε αμπούλες και λοσιόν που προστατεύουν τα μαλλιά και αναζωογονούν τη ρίζα της τρίχας  αναστέλλοντας την τριχόπτωση.
Πηγή:  xtenismata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...