Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πρέπει να πονάμε 1 φορά το μήνα?

Μια  απόλυτα φυσιολογική διαδικασία στην ζωή  της γυναίκας , η περίοδος,  γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις βασανιστική, καταπιέζοντας την  καθημερινότητα με δυνατούς πόνους, κράμπες ακόμα και εμετούς.
Η περίοδος  που αντιλαμβάνεται η γυναίκα αποτελείται  από αίμα και τμήματα  του ενδομητρίου, (αυτού που καλύπτει  το εσωτερικό της μήτρας και χρησιμεύει  για την υποστήριξη του εμβρύου όταν υπάρξει εγκυμοσύνη).
Η μήτρα  παράγει ουσίες (προσταγλανδίνες) που ανάλογα με την ποσότητα τους  και την δεκτικότητα κάθε  γυναίκας, αντιδρά διαφορετικά  προκαλώντας αυτό τον πόνο, τις περισσότερες  φορές χωρίς να υπάρχει άλλο πρόβλημα.
Tα πιο συχνά προβλήματα ειναι:





Ανατομικά:  Σε μερικές γυναίκες η μήτρα  έχει οπίσθια κλίση με αποτέλεσμα  το αίμα να διοχετεύεται  μερικώς στην κοιλιά {μεσω των σαλπίγγων) και με την  επαφή του με το περιτόναιο   να δημιουργεί τον συγκεκριμένο  πόνο.
Άλλες  γυναίκες έχουν δύσκολη αποβολή  του αίματος λόγο στενότητας του   τραχήλου (τελικό τμήμα της μήτρας  με έξοδο στον κόλπο ).
Λειτουργικά: Η μεγάλη ροή  μπορεί να δημιουργήσει πόνους  από τις βίαιες συσπάσεις  των μυών της μήτρας , προσπαθώντας να διώξει  το αίμα και τα  πήγματα όπως επίσης και στις περιπτώσεις  πολύποδων ή ινομυωμάτων.
Παθολογικά: η αντίδραση στα ορμονικά  ερεθίσματα των εστιών ενδομητρίωσης  στο εσωτερικό της κοιλίας,  αναφέρεται επίσης ως περιοδικός  πόνος είτε στην περίοδο  ή λίγο αργότερα.
Αντιφλεγμονώδη,  σπασμολυτικά, παυσίπονα είναι τα φάρμακα  που διαθέτουμε για την σωστή  αντιμετώπιση ανάλογα με το πρόβλημα που θα  βρεθεί στην εξέταση στο ιατρείο. Τα αντισυλληπτικά  χάπια επίσης έχουν καθιερωθεί  σαν θεραπεία σε περιπτώσεις  που επιζητούμε ταυτόχρονα και αντισύλληψη.
Γιάννης Δημητριάδης
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Πηγή:  mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...