Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Στήθος και εγκυμοσύνη: Πριν και μετά

Είναι κατά τη γνώμη μου το δεύτερο μεγαλύτερο άγχος της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη: Το στήθος μου θα χαλαρώσει; Το πρώτο άγχος είναι αν θα χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης και αν θα επανέλθει στη φυσική της κατάσταση...















Η κα Χριστίνα Γρ.Τάκη, Πλαστικός αισθητικός και επανορθωτικός χειρουργός (www.drtaki.gr) μας ενημερώνει για τις δυνατότητες της πλαστικής ιατρικής εάν συμβεί η μοιραία... πτώση.

Το στήθος (μαζί με την κοιλιά) είναι από τα μέρη εκείνα του σώματος που υφίστανται τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί το στήθος μεγαλώνει αρκετά και το δέρμα που το περιβάλλει διατείνεται γρήγορα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μετά την περίοδο της λοχείας, όταν δηλαδή το στήθος επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος, συχνά διαπιστώνεται χαλάρωση, μερική πτώση και «άδειασμα» του όγκου του μαστού.


Μέθοδοι διόρθωσης στήθους μετά από εγκυμοσύνη

Η πλαστική χειρουργική διορθώνει το άδειασμα του όγκου και τη χαλάρωση του στήθους, παρεμβαίνοντας με δύο μεθόδους:
-Με την μέθοδο της μαστοπηξίας (λίφτινγκ στήθους) που ανορθώνει το στήθος, αφαιρώντας το χαλαρωμένο δέρμα και επανατοποθετώντας τον αδένα πιο ψηλά. Το μέγεθος του στήθους δεν αλλάζει γιατί δεν αφαιρείται καθόλου μαστός. Αντιθέτως πολλές φορές το ανορθωμένο στήθος δίνει την εντύπωση μεγαλύτερου στήθους διότι ο όγκος του επανατοποθετείται στη σωστή θέση. Η μέθοδος της μαστοπηξίας-ανόρθωσης του στήθους αφήνει πολύ μικρές ουλές γύρω από τη θηλή, που μπορεί να προεκταθούν καθέτως προς τα κάτω και μέχρι την υπομάστιο πτυχή. Οι ουλές αυτές δύσκολα φαίνονται.
-Με τη μέθοδο της τοποθέτησης προθέσεων μπορούμε να διορθώσουμε τη χαλάρωση μικρού βαθμού και το «άδειασμα» του αδένα μετά την εγκυμοσύνη. Η μέθοδος των προθέσεων είναι και η πιο συνηθισμένη γιατί συνήθως η ενδιαφερόμενη επιθυμεί τον όγκο ή μέρος του όγκου που είχε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και σε αυτήν την περίπτωση η ουλή που αφήνει η επέμβαση κρύβεται στο κάτω μέρος του στήθους, ενώ είναι παράλληλη με την υπομάστιο πτυχή και φαίνεται πολύ δύσκολα.

Πότε μπορούμε να κάνουμε τις... παρεμβάσεις;
Οι παρεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής στο στήθος μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την περίοδο της λοχείας και εφόσον ο οργανισμός επανέλθει στην κανονική του λειτουργία. Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας της επέμβασης είναι το σταθερό και φυσιολογικό βάρος σώματος.

Υπάρχουν αντενδείξεις;
Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις διόρθωσης της χαλάρωσης του στήθους μετά την εγκυμοσύνη ακόμα και στην περίπτωση μιας επικείμενης εγκυμοσύνης. Προϋπόθεση επιτυχίας και διατήρησης του αποτελέσματος είναι η διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού βάρους. Στην περίπτωση μελλοντικής εγκυμοσύνης συστήνεται η αποφυγή απόκτησης πολλών κιλών κατά τη διάρκειά της και η αποφυγή γρήγορων και μεγάλων αυξομειώσεων βάρους. Ο θηλασμός δεν απαγορεύεται.

Πώς περιποιούμαστε το στήθος κατά την εγκυμοσύνη;
Δύο πολλοί σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της σφριγηλότητας του στήθους κατά, αλλά και μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η σωστή ενυδάτωση και η υποστήριξή του. Η ελαστικότητα του δέρματος του στήθους παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της σφριγηλότητάς του. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα καταπονείται τόσο από τη διάτασή του, λόγω αύξησης του μεγέθους του στήθους, όσο και από το βάρος που αυτό αποκτά. Το στήθος θα πρέπει λοιπόν να υποστηρίζεται με τον κατάλληλο στηθόδεσμο αλλά και να ενυδατώνεται με ειδικές κρέμες, γιατί οι ανάγκες ενυδάτωσης του δέρματος είναι αυξημένες λόγω απότομης διάτασης. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή απόκτησης πολλών κιλών κατά την εγκυμοσύνη.








Πηγή: fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...