Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αχ αυτή η παλίνδρομη κύηση!

Τελευταία, ακούω συνέχεια για εγκυμοσύνες που σταμάτησαν πρόωρα λόγω παλίνδρομης κύησης. Είναι άραγε σύμπτωση ή κάτι συμβαίνει;
































Τι είναι η παλίνδρομη κύηση;

Κάθε γυναίκα που ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος πρέπει να γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να πάει καλά αυτή η κύηση είναι γύρω στο 85%. Στο υπόλοιπο ποσοστό θα συμβεί είτε μια αποβολή είτε μια παλίνδρομος κύηση, ή οποία είναι μια κύηση που ξεκινάει να αναπτύσσεται, φαίνεται σάκος αλλά δεν υπάρχει έμβρυο μέσα σε αυτόν. Αποβολή είναι όταν ξεκινάει η διαδικασία η μήτρα να αποβάλει
το κύημα και τα συμπτώματα είναι αίμα και πόνος. Στις παλίνδρομες κυήσεις που δεν συμβαίνει αυτόματη αποβολή καλό είναι να γίνεται απόξεση για να εκκενώνεται η μήτρα και να μην μένουν μέσα μεμβράνες και αλλά στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν συμφύσεις ή αλλά προβλήματα και να επηρεάσουν την δυνατότητα μιας επόμενης κύησης.

Πότε γίνεται αντιληπτή η παλίνδρομη κύηση;


Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο κυρίως και γίνονται αντιληπτά όταν στον υπέρηχο φαίνεται ο σάκος της κύησης αλλά χωρίς έμβρυο μέσα.



Τι είναι οι βιοχημικές κυήσεις;


Υπάρχουν και οι βιοχημικές κυήσεις οι οποίες λέγονται έτσι γιατί η γυναίκα έχει μια μικρή καθυστέρηση, κάνει ένα τεστ κυήσεως το οποίο είναι θετικό και μετά από λίγες μέρες εμφανίζεται αίμα περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση συνέβη γονιμοποίηση και το έμβρυο άρχισε την εμφύτευση στην μήτρα αλλά δεν τα κατάφερε για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα να έρθει περίοδος.



Ποιες είναι οι αιτίες της παλίνδρομης κύησης;


Τα αίτια της παλίνδρομης κύησης και των αποβολών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.


1.
Ο συνηθέστερος λόγος είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Είναι λάθη της φύσης κατά την γονιμοποίηση του ωαρίου και το ποσοστό τους αυξάνεται με την ηλικία της γυναίκας. Το έμβρυο που προκύπτει είναι προβληματικό και ενώ ξεκινάει να αναπτύσσεται δεν τα καταφέρνει και καταλήγει είτε σε παλίνδρομη κύηση είτε σε αποβολή γεγονός που ίσως είναι καλύτερο αφού αν γεννιόταν θα είχε πολλά προβλήματα.

2. Άλλοι λόγοι είναι οι λοιμώξεις από μικρόβια που τις περισσότερες φορές δεν έχουν συμπτώματα αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολές. Τα κυριότερα είναι τα χλαμύδια, τα ουρεοπλάσματα-μυκοπλάσματα αν και αυτά ενοχοποιούνται κυρίως για πρόωρη ρήξη υμένων στο δεύτερο ή και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και λοιμώξεις από κυταρομεγαλοιό ή και τοξόπλασμα. Γι'αυτό χρειάζεται στην αρχή της κύησης να γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις, ο προγεννητικός έλεγχος και καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού και αν βρεθεί κάποια λοίμωξη να αντιμετωπιστεί πριν δημιουργήσει προβλήματα. Σε γυναίκες με ιστορικό επανειλημμένων αποβολών ή και ιστορικό χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι μια συνηθισμένη πρακτική να καλύπτονται με αντιβιοτικά που είναι ασφαλή για το έμβρυο σε όλη την διάρκεια της κύησης για να προστατευθεί, με πολύ καλά αποτελέσματα.

3.
Άλλος λόγος παλίνδρομων ή και καθ'εξιν αποβολών είναι η θρομβοφιλία και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Αυτές είναι δυο καταστάσεις, που προκαλούν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και δημιουργούνται θρόμβοι στον πλακούντα με αποτέλεσμα την απώλεια της κύησης. Η θεραπεία γίνεται με ενέσεις αντιπηκτικής αγωγής σε όλη την διάρκεια της κύησης. Βεβαίως είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία να υποβάλλεται η γυναίκα σε αυτή την θεραπεία με ενέσεις στον υποδόριο ιστό της κοιλίας για τους εννέα μήνες της κύησης αλλά η γέννηση ενός υγιούς μωρού την αποζημιώνει. Γι'αυτό ακριβώς τον λόγο αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις με πάνω από δύο παλίνδρομες κυήσεις ή σε διαπιστωμένη θρομβοφιλία, μετά από ειδικό αιματολογικό έλεγχο.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε παλίνδρομη κύηση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, που δεν αντιμετωπίζεται σωστά και προβλήματα με τον θυρεοειδή, γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια στον προγεννητικό έλεγχο έχει προστεθεί και ο έλεγχος του θυρεοειδή αδένα. Προβλήματα της μήτρας όπως ινομυώματα ή ανεπάρκεια τραχήλου δεν οδηγούν σε παλίνδρομες κυήσεις αλλά μπορεί να αποτελέσουν αιτία αποβολής, συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο. Γι'αυτό και είναι συνηθισμένη πρακτική να μετράται υπερηχογραφικά το μήκος του τραχήλου της μήτρας και αν είναι μικρότερο από 2,5 εκ. ή/και παρουσιάζει διαστολή στο έσω τραχηλικό στόμιο τότε μπορεί να χρειαστεί περίδεση τραχήλου.


Γενικά οι αποβολές είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν μια τέτοια κατάσταση στην ζωή τους. Αν συμβεί μια φορά θεωρούμε ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός και το ζευγάρι δεν χρειάζεται να μπει στην διαδικασία πολύπλοκου και ακριβού ελέγχου. Όμως, καλό είναι να γίνεται μια καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού για να αποκλειστούν λοιμώξεις και ένας έλεγχος θυρεοειδή. Γενικά τα ιατρικά συγγράμματα λένε ότι καλό είναι να γίνεται ο εξειδικευμένος έλεγχος μετά την τρίτη αποβολή –παλίνδρομο, αλλά η ψυχολογική επιβάρυνση του ζευγαριού είναι τεράστια ακόμα και μετά την δεύτερη παλίνδρομη, αφού δεν γνωρίζει την αιτία που συνέβησαν αυτά το γεγονότα, γι' αυτό συμβουλεύω τα ζευγάρια να προχωρούν σε έλεγχο από την δεύτερη φορά και ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει χρωμοσωμικό έλεγχο της παλίνδρομης κύησης αν συμβεί απόξεση και αν υπάρχει υπόνοια και χρωμοσωμικό έλεγχο τους ζεύγους, έλεγχο για θρομβοφιλία και για λοιμώξεις. Τέλος η ψυχολογική επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη σε μια γυναίκα αν μια παλίνδρομη κύηση συμβεί στην πρώτη της εγκυμοσύνη, αλλά σήμερα με τις δυνατότητες της ιατρικής πρέπει να ξέρει ότι τελικά μπορεί να αποκτήσει ένα μωρό ακόμα και αν χρειαστεί να ταλαιπωρηθεί λίγο υποβαλλόμενη σε θεραπείες κατά την διάρκεια της κύησης. Καλό είναι επίσης να αρχίζει να προσπαθεί γρήγορα μετά από μια ανεπιτυχή κύηση αν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι γιατί όσο περισσότερο το σκέπτεται τόσο χειρότερο είναι.
















Πηγή: familylife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...