Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Τα πάντα για τις ραγάδες

Είναι από τα «σημάδια» της εγκυμοσύνης που δεν θα σας ενθουσιάσουν. Γι’ αυτό προσπαθήστε να τα προλάβετε ή να τα αντιμετωπίσετε...








 


Μετά τον τέταρτο - συνήθως - μήνα της εγκυμοσύνης σας, κυρίως στην κοιλιά, στο στήθος και στους γλουτούς, είναι πιθανό να παρατηρήσετε μερικά σημάδια, αρχικά κόκκινου χρώματος, που σταδιακά θα γίνουν λευκά. Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους ραγάδες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων (περίπου 75%) και για την εμφάνισή τους καθοριστικό ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα αλλά και ο τύπος της επιδερμίδας.

Γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες;
Βασικός «ύποπτος» είναι η νέα ορμονική ισορροπία, η οποία ευνοεί την κατακράτηση υγρών, αυξάνει την ευαισθησία των τριχοειδών αγγείων, μεταβάλλει την παραγωγή της μελανίνης και θέτει σε σκληρή δοκιμασία τις ίνες του δέρματος. Επίσης, η έντονη διάταση του δέρματος δημιουργεί πολλαπλές μικρές ρήξεις, οι οποίες συνδέονται από ρήξεις μικρών αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν αιματώματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μακρόστενα σημάδια, τις ραγάδες. Μετά τον τοκετό, συνήθως το δέρμα αποκαθίσταται σταδιακά. Τα σημάδια αυτά θα εξασθενήσουν σιγά σιγά αλλάζοντας χρώμα από ροζ σε απαλό ασημί. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ραγάδες αν δημιουργηθούν δεν εξαφανίζονται ποτέ εντελώς. Επομένως, εκείνο που έχει σημασία είναι να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπισή τους.

Μπορώ να τις προλάβω;
Σίγουρα θα ακούσετε πολλές συμβουλές από φίλες και γνωστές για το πώς θα αποφύγετε τις ραγάδες αλλά, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, εάν έχετε γενετική προδιάθεση είναι μάλλον απίθανο να τη γλιτώσετε. Πιο ευάλωτες είναι οι πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Οι ειδικές κρέμες κατά των ραγάδων που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να μην κάνουν θαύματα, ωστόσο χαρίζουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και υγρασία στην επιδερμίδα, που έτσι γίνεται περισσότερο ικανή να αντισταθεί στη διάταση, δηλαδή στο τράβηγμα των ινών. Μερικοί ακόμα τρόποι για να προφυλαχτείτε όσο είναι δυνατόν είναι οι εξής:
- Ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ώστε να παίρνετε σταδιακά βάρος και να μη χρειαστεί το δέρμα να «ξεχειλώσει» απότομα. Επιλέξτε τροφές με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως κρέας, κοτόπουλο, φρέσκο ψάρι, γαλακτοκομικά και ασπράδι αυγού. Φροντίστε επίσης να καταναλώνετε κάθε μέρα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο (συμβάλλουν στη δημιουργία του κολλαγόνου και στη σφριγηλότητα τους δέρματος), βιταμίνη Ε και σελήνιο (αντιοξειδωτικά).
- Πίνετε αρκετό νερό για ενυδάτωση του οργανισμού σας.
- Αποφεύγετε τις πολύ επεξεργασμένες τροφές, αλλά και όσες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αλατιού, καθώς αυτές είναι οι συνηθέστερες αιτίες απότομης πρόσληψης βάρους και κατακράτησης υγρών αντίστοιχα.
- Διατηρήστε το δέρμα σας ελαστικό και ενυδατωμένο απλώνοντας καθημερινά, κατά προτίμηση μετά το μπάνιο, μια από τις ειδικές κρέμες ή ένα πλούσιο γαλάκτωμα σώματος ή ενυδατικό λάδι. Ενισχύστε τη δράση αυτών των προϊόντων κάνοντας απαλό μασάζ για να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό και ελαστικό.

Πώς αντιμετωπίζονται
Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε τον πόλεμο κατά των ραγάδων. Άλλωστε, αυτό που θέλετε να αποφύγετε δεν είναι μόνο οι αντιαισθητικές γραμμές, αλλά και η χαρακτηριστική χαλάρωση του δέρματος, το οποίο μετά τον τοκετό παύει να είναι τεντωμένο και αναγκάζεται να προσαρμοστεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε πολύ διαφορετικές διαστάσεις. Από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες ειδικές κρέμες, οι οποίες αποκαθιστούν τη φυσιολογική οξύτητα του υδρολιπιδικού χιτώνα, προσφέροντας όλα τα συστατικά που ενισχύουν τον ελαστικό ιστό του δέρματος. Ιδανικά επιλέξτε όσες έχουν βάση το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο πρωτεΐνες του δέρματος που συγκρατούν το δέρμα και το διατηρούν συμπαγές και ελαστικό. Εξίσου καλές είναι και οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνες Α, Ε, Β5 και C, υαλουρονικό οξύ, γλυκίδια και φυσικά λιπίδια.

Η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει την εμφάνιση των ραγάδων;
Οι υπεριώδεις ακτίνες της ηλιακής ακτινοβολίας αλληλεπιδρούν με τους ιστούς τροποποιώντας τη σύσταση του δέρματος. Το δέρμα των γυναικών που κάνουν συστηματικά πολλές ώρες ηλιοθεραπεία υφίσταται πρόωρες αλλαγές παρόμοιες με αυτές της γήρανσης. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη.

Extra tips
- Φροντίστε να μην πάρετε περισσότερα κιλά από αυτά που αναλογούν στο σωματότυπό σας. Οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους είναι από τις κύριες αιτίες που προκαλούν τις ραγάδες.
- Επιμείνετε στην υγιεινή διατροφή, γιατί αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φυσικό καλλυντικό.
- Φοράτε ένα καλό σουτιέν, για να μη χαλαρώσει το στήθος και δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις ραγάδες.
- Η καθημερινή άσκηση μπορεί να αποδειχτεί η πιο αποτελεσματική πρόληψη, επειδή γυμνάζει τους μυς κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, εκεί όπου δεν μπορεί να φτάσουν τα συστατικά των λοσιόν και των άλλων προϊόντων κατά των ραγάδων. 
 
 
Πηγή:kids.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...