Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Σεξ μετά τον τοκετό;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλα τα ζευγάρια, καθώς μετά τη γέννα υπάρχουν ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο τη φυσική κατάσταση του σώματος της γυναίκας, αλλά και την ψυχολογία. Σκεφτείτε ότι το σώμα σας έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό το σκοπό...







 Επομένως, με τον ίδιο τρόπο που «εξοικειώθηκε» με την αλλαγή των εννέα μηνών κυοφορίας, σταδιακά θα επανέλθει. Οι γυναίκες περιγράφουν την πρώτη τους επαφή μετά τον τοκετό σαν την πρώτη φορά που είχαν σεξουαλική επαφή. Like a virgin, λοιπόν. Δεν είναι, όμως, δα και τόσο τραγικά τα πράγματα.
  
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό (είτε ήταν κολπικός είτε καισαρική τομή) δεν επιτρέπεται να έρθετε σε ερωτική επαφή με το σύντροφό σας. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι- μαιευτήρες προτείνουν ότι το πλέον ασφαλές διάστημα είναι μετά τις 40 μέρες της λοχείας. Ο λόγος είναι ότι η μήτρα αιμορραγεί ακόμα τις πρώτες τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και ο οργανισμός της λεχώνας είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις. Η καλύτερη επιλογή είναι να περιμένετε την καθιερωμένη εξέταση του γιατρού σας, που πραγματοποιείται, όταν λήξουν τα λόχεια, οπότε και θα πάρετε το «πράσινο φως» για την έναρξη του σεξ.

Να σας μιλήσω, όμως, με ειλικρίνεια, δεν είναι μόνο οι τομές στην ευαίσθητη περιοχή ή στην κοιλιακή χώρα, δεν είναι μόνο η έξτρα κοιλίτσα που δεν έχει υποχωρήσει ακόμα (και θα αργήσει ακόμα να γυρίσει στην αρχική της κατάσταση…), δεν είναι μόνο τα περιττά κιλά που δε λένε να ξεκολλήσουν από πάνω σας, αυτά που θα σας κάνουν να νιώσετε όχι και τόσο ερωτικές, για να ριχτείτε στην ερωτική σας φωλιά με το σύντροφό σας. Ένα ποσοστό γυναικών επανέρχεται 2 μήνες περίπου μετά τον τοκετό, κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 6-8 μήνες, λόγω των ορμονών που κάνουν πάρτι. Ειδικά αν είστε θηλάζουσες, τότε η αύξηση της προλακτίνης και η απουσία της ωορρηξίας θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Θυμάμαι να αποκαλώ τον εαυτό μου ουδέτερο ον τους πρώτους μήνες της γέννησης της κόρης μου. Ο θηλασμός και η φροντίδα του μωρού με είχαν κάνει να ξεχάσω ότι ήμουν γυναίκα. Μην το πάρετε, όμως, στραβά αυτό που περιγράφω. Η φύση έχει φροντίσει με τη ρύθμιση των ορμονών να βοηθήσει τη μητέρα να αφοσιωθεί και να προσφέρει απολύτως τον εαυτό της σε αυτό το ανυπεράσπιστο πλασματάκι. Στην κυριολεξία εκείνη την περίοδο η γυναίκα ζει και αναπνέει μόνο για το παιδί της. Μην ανησυχείτε, όμως… Όλα είναι θέμα χρόνου. Ο οργανισμός θα ηρεμήσει, θα επανέλθει, οι ορμόνες της παραγωγικής φάσης θα πάρουν τα πάνω τους και η σεξουαλικότητά σας θα επιστρέψει ίδια και καλύτερη.

Άλλο ένα θέμα που ακούω πολύ συχνά στα πηγαδάκια φρέσκων μαμάδων είναι το πρόβλημα της επώδυνης επαφής μετά τον τοκετό. Ανησυχούν μήπως κάτι στραβοέραψε ο γιατρός, μήπως έγινε κάποιο λάθος κατά τον τοκετό. Ο κόλπος (εφόσον γεννήσατε φυσιολογικά) συρρικνώνεται και επαναφέρει το μυικό του τόνο σταδιακά. Στη συντριπτική, όμως, πλειονότητα να ξέρετε ότι δεν υπάρχει παθολογική αιτία σε αυτή τη λεγόμενη δυσπανευρία (δυσκολία κατά την ερωτική επαφή). Έχει να κάνει και πάλι με τις ορμόνες που δεν έχουν επανέλθει, έχουν δημιουργήσει ξηρότητα στον κόλπο (μοιάζει με εκείνη της εμμηνόπαυσης). Τα οιστρογόνα σας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν επιτρέπουν ακόμη την προ γέννας λίπανση του κόλπου σας. Θα σας πρότεινα, αφού βεβαίως συμβουλευτείτε το μαιευτήρα σας και ξεκαθαρίσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία ειδικά σκευάσματα- λιπαντικά που βοηθούν τις πρώτες επαφές μετά τη γέννα. Κυκλοφορούν φυτικά προϊόντα τα οποία είναι ακίνδυνα και έχουν βοηθήσει πολλές γυναίκες να αποκτήσουν ξανά την σεξουαλική τους αυτοπεποίθηση.

Ακόμα και αν οι ενοχλήσεις επιμείνουν τους πρώτους μήνες, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί, να επανέλθει και να βρει τον παλιό του εαυτό. Και όπως σας είπα και παραπάνω, για το διάστημα που θηλάζετε δε θα δείτε βελτίωση σε αυτό το επίπεδο. Και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε μέσα σε αυτό το παιχνίδι και το στήθος. Τη συγκεκριμένη περίοδο οι μαστοί χρησιμοποιούνται για την τροφή του μωρού και άντε τώρα η μητέρα να αφήσει με ευκολία το σύντροφο να χαϊδέψει τη συγκεκριμένη περιοχή… Μη διστάσετε να μιλήσετε με τον άνδρα σας, να του εξηγήσετε ότι αισθάνεστε άβολα και να του καθορίσετε τα όρια που του επιτρέπετε να ασχοληθεί με αυτά. (αχ! κακομοίρη άνδρα…)
  
Πέρα, όμως, από τα επίπεδα των ορμονών μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχολογία της μητέρας
Μετά από εννέα μήνες κυοφορίας, καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα, ένα νεογνό το οποίο κλαίει, εκείνη προσπαθεί να καταλάβει τι έχει, είναι κουρασμένη από τη φροντίδα και τα ξενύχτια, πολλές φορές μάλιστα εξουθενωμένη και έτσι το στρες χτυπάει κόκκινο. Πού καιρός και όρεξη για σεξ; Και δε φθάνει αυτό, η αυτοπεποίθηση έχει φθάσει στο υπέδαφος, νομίζει ότι δεν είναι ελκυστική, αρκετές φορές μισεί το σώμα της, η ανασφάλειά της εκσφεδονίζεται στα ύψη, καθώς πιστεύει ότι είναι μια «ιδανική» περίοδος να την απατήσει ο σύντροφός της. Είναι, όμως, έτσι;

Πράγματι, το σώμα δεν είναι το ίδιο ελκυστικό, όπως ήταν πριν, και η ίδια δεν έχει την ίδια διάθεση να περιποιηθεί τον εαυτό της. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλα δε θα γίνουν όπως πριν ούτε ότι, βέβαια, μπορούν να διορθωθούν με ένα μαγικό ραβδάκι. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι σύντροφοι ότι είναι πρόσωπα ιερά, επειδή κυοφόρησαν και έφεραν στον κόσμο έναν καινούργιο άνθρωπο και ότι μέσα σε λίγους μήνες θα βρουν τον παλιό καλό τους εαυτό με καλή διατροφή και ίσως αργότερα και γυμναστική. Επομένως, η χειρότερη επιλογή θα ήταν να πιέσουν το σώμα τους να έρθει σε σεξουαλική επαφή, ενώ ακόμη εκείνες δεν είναι έτοιμες. Ένα διάλειμμα είναι απαραίτητο.

Αν ο σύντροφός σας αισθανθεί άβολα και νιώσει ότι «απειλείται» από το νέο άνθρωπο που εισέβαλε στη ζωή σας, διαβεβαιώστε τον ότι εξακολουθείτε να τον αγαπάτε και να τον χρειάζεστε. Βεβαιωθείτε ότι του δίνετε ευκαιρίες να ασχοληθεί κι εκείνος με το μωρό με τη φροντίδα και την περιποίησή του κι έτσι και η σχέση του με το παιδί του θα καλλιεργηθεί και εσείς θα τον ερωτευτείτε περισσότερο… Επιπλέον, υπάρχει και μια μερίδα ανδρών που περνούν κι αυτοί τη δική τους λοχεία. Δεν μπορούν να δουν ερωτικά τη σύντροφό τους, όχι επειδή δεν την αγαπούν ή επειδή δεν την θεωρούν όμορφη πια, αλλά επειδή την βλέπουν ως ένα πρόσωπο ιερό, που έφερε στον κόσμο το παιδί τους κι έτσι περνούν ένα διάστημα μέχρι να επανέλθουν ψυχολογικά και να την δουν σεξουαλικά ξανά.

Όταν σας έρθει επιθυμία για επαφή, φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο, να μην προσπαθήσετε να πραγματοποιήσετε την ερωτική πράξη γρήγορα και να μην έχετε συγκεκριμένες προσδοκίες. Αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας και πηγαίνετε μέχρι το σημείο που εσείς επιθυμείτε. Κάθε φορά θα είναι καλύτερη και βελτιωμένη η έκδοση της ερωτικής σας πράξης. Επιπλέον, ζητήστε από το σύντροφό σας να δοκιμάσετε στάσεις στις οποίες η διείσδυση δεν είναι βαθιά, και είναι πιο βολική και λιγότερο επώδυνη για σας (για παράδειγμα η στάση με τη γυναίκα από πάνω). Αν έχετε κάνει καισαρική τομή, βοηθά πολύ η πλάγια στάση, ώστε να πιεστεί λιγότερο η πληγή της τομής. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε!

Ζητήστε από το σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ στο σώμα, να σας χαλαρώσει, να σας χαϊδέψει και να σας βοηθήσει σταδιακά να ξυπνήσει ξανά ο παλιός ερωτικός σας εαυτός. Αφήστε τον να σας χαϊδέψει να μαλλιά και να σας φιλήσει στο πίσω μέρος του λαιμού και στην πλάτη. Κατάλληλη ώρα για να «αγκαλιαστείτε» με το σύντροφο είναι η ώρα που βάζετε το μωρό για ύπνο ή όταν το κρατήσει ένας δικός σας άνθρωπος. Τώρα, αν ξυπνήσει το μωρό κατά τη διάρκεια της επαφής, δεν υπάρχει λόγος να εκνευριστείτε. Και ναι, φροντίζει να ξυπνήσει την πιο ακατάλληλη στιγμή. Μη χάσετε το χιούμορ σας. Αυτή την περίοδο προηγείται η περιποίηση του μωρού. Το παιδί σας σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνει τις ώρες του βραδινού ύπνου. Θα έρθουν καλύτερες μέρες, πιστέψτε με…

Και μην ξεχνάτε ότι το κύριο όργανο του σεξ δεν είναι οι περιγεννητικές και ευαίσθητες περιοχές, αλλά ο εγκέφαλός μας. Όλα στο μυαλό μας είναι… Μην τρώτε κόλλημα με τις ραγάδες στην κοιλιά, με το γεγονός ότι εξαφανίστηκαν οι κοιλιακοί που χτίζατε τόσα χρόνια μετά από μαθήματα κλασικού μπαλέτου, και με το στήθος που άρχισε να παίρνει την κατιούσα. Σκεφτείτε ότι ο άνδρας δεν τα έχει παρατηρήσει όλα αυτά με τόση λεπτομέρεια, δεν έχει πάρει το μεγεθυντικό φακό να μετρήσει την έκταση της κυτταρίτιδας. Ο φόβος και οι ενοχές σας είναι εκείνες που πραγματικά θα σας απομακρύνουν από το να απολαύσετε το σεξ.
   
 Υπομονή και όλα θα πάρουν το δρόμο τους!

Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιείτε ως μέθοδο αντισύλληψης το γεγονός ότι θηλάζετε ή ότι πιστεύετε ότι δε έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η πρώτη ωορρηξία μετά τον τοκετό. Έχω δει πολλά μωράκια να γεννιούνται πολύ σύντομα μετά τον προηγούμενο τοκετό. Και εκτός αυτού η μήτρα δεν είναι έτοιμη ακόμη να δεχτεί μια νέα εγκυμοσύνη και ενδεχομένως να παρουσιαστούν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της νέας κύησης και να κινδυνεύσει το νέο μωρό και η μητέρα. Χρησιμοποιείστε ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό.



Πηγή: galsnguys.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...