Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η αλήθεια για τις βιταμίνες και την υγεία σας

Υπάρχει μια τάση πολλοί να θεωρούν τις βιταμίνες πανάκεια για τα προβλήματα υγείας τους, όμως οι έρευνες έρχονται να διαψεύσουν αυτή την αντίληψη και κάποιες φορές ακόμα και να την αντιστρέψουν...







 








 Σχετικές έρευνες λοιπόν έδειξαν πως τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα όχι απλά δεν μειώνουν τις πιθανότητες θνησιμότητας από αρρώστιες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τις αυξάνουν, ενώ τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου κάποιος να πάθει έμφραγμα.

Ας δούμε λοιπόν καλύτερα τα γεγονότα για να κάνουμε πιο σωστές επιλογές.

Οι βιταμίνες δεν ακυρώνουν τις κακές μας συνήθειες:
Εάν κάποιος είναι καπνιστής, υπέρβαρος, καταναλώνει αλκοόλ συχνά, κινείται μέσα στην μολυσμένη ατμόσφαιρα και δεν γυμνάζεται σίγουρα δεν μπορεί να περιμένει θαύματα λαμβάνοντας κάποιο βιταμινούχο συμπλήρωμα, ενώ οι ερευνητές λένε πως κάποιοι βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο καταναλώνοντας διάφορα συμπληρώματα με την ελπίδα ότι έτσι προστατεύονται.

Οι υπερβολικές δόσεις βιταμινών είναι άχρηστες και επικίνδυνες
Το σώμα μας έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από το κάθε στοιχείο και λαμβάνοντας παραπάνω από ότι χρειάζεται δεν θα το ωφελήσουν. Εάν π.χ. κάποιος καταναλώσει για μεγάλο διάστημα παραπάνω ασβέστιο από ότι χρειάζεται το σώμα του κινδυνεύει από την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά αλλά και από έμφραγμα. Ενώ αυτή η υπερκατανάλωση μπορεί να εμποδίσει τον οργανισμό να απορροφήσει άλλα στοιχεία που του είναι χρήσιμα.

Το τι βάζουμε στο πιάτο μας είναι πιο σημαντικό
Τα βιταμινούχα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν με τίποτα τα οφέλη που παίρνετε όταν τρώτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Φροντίστε να έχετε μια διατροφή με εναλλαγές ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει ότι χρειάζεται από εκεί.

Ο οργανισμός μπορεί να έχει ήδη τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται
Πολλές τροφές πλέον είναι ήδη ενισχυμένες με βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες όπως το γάλα, τα αβγά, το ψωμί, οι χυμοί, τα οποία μπορεί να περιέχουν στοιχεία όπως το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ, νιασίνη (Β3) Ωμέγα 3, βιταμίνη D και ασβέστιο.

Πριν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Με κάποιες απλές εξετάσεις αίματος μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι ελλείψεις σας σε μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο ή άλλα στοιχεία και έτσι να ενισχύσετε τον οργανισμό σας εκεί που έχει μεγαλύτερη ανάγκη, παράλληλα βέβαια με μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...