Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ο Δεκάλογος για τη μακροζωία

Πρέπει να θυμόμαστε πως η καλή υγεία και η επίτευξη ίσως ενός υψηλότερου μέσου όρου ζωής είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Διαβάστε παρακάτω τους σημαντικότερους...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μακροζωία είναι απόρροια κυρίως δύο παραγόντων, του γενετικού μας υλικού, το λεγόμενο DNA, καθώς επίσης και του τρόπου ζωής, το lifestyle που διέπει κάθε άνθρωπο. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως μόλις το 20-30% του μέσου όρου ζωής ενός ανθρώπου συσχετίζεται με το γενετικό του υλικό, ενώ το υπόλοιπο αφορά εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη διατροφή, την άσκηση και τις καθημερινές μας συνήθειες. Τι είναι όμως αυτό που θα μας οδηγήσει σε μία ενδεχόμενη αύξηση του μέσου όρου ζωής μας; Η απάντηση δεν είναι σαφώς απλή και όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην εύρεσή της. Παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιατρικό ιστορικό εμποδίζουν και περιορίζουν τα ευρήματα των ερευνών. Αποδεδειγμένα, το γυναικείο φύλο υπερτερεί στη μακροζωία λόγω της ύπαρξης συγκεκριμένων ορμονών, των οιστρογόνων, οι οποίες μας προστατεύουν από καρδιακές κυρίως παθήσεις, τουλάχιστον μέχρι την εμμηνόπαυση. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ένας καλός συνδυασμός πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μία καλύτερη υγεία, κάτι που οφείλουμε στον οργανισμό μας.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους γερνάμε είναι η απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών και η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών καταπολεμά αυτήν την αιτία. Ένας άλλος λόγος γήρανσης είναι η γήρανση των ορμονών μας, οπότε η συμβολή μίας ισορροπημένης ψυχικής υγείας προωθεί την καλή μας υγεία. 

Έτσι,ο δεκάλογος για τη μακροζωία μπορεί να διαμορφωθεί ως εξής:

1) Πιείτε κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μία αντιοξειδωτική ουσία, η οποία μας βοηθά να παραμένουμε νέοι λόγω της απορρόφησης των λεγόμενων ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό μας που οφείλονται για τη γήρανση.

2) Φάτε μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες διατηρούν τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, ενώ συγχρόνως αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ενέργειας.

3) Χαμογελάστε
Ακόμα και αν δεν το νοιώθετε πραγματικά, φορέστε το χαμόγελό σας και σύντομα θα δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το άγχος που μπορεί να σας διέπει καθώς και η κακή σας διάθεση.

4) Περάστε χρόνο στη φύση
Και όμως, στη φύση. Ακούγεται περίεργο όμως δεν είναι καθόλου στη πραγματικότητα. Το να βρίσκεσαι σε επαφή με τη φύση προωθεί την οξυγόνωση των οργάνων και του εγκεφάλου με αποτέλεσμα οι λειτουργίες του οργανισμού να επιταχύνονται και να και να διεκπεραιώνονται πιο ομαλά. Ακόμα, η μείωση του στρες και η φυγή για λίγο από τη πραγματικότητα ωθεί σε μία ηρεμία που επιβάλλεται για την ισορροπία της ψυχικής μας υγείας. Άλλωστε ο υψηλός μέσος όρος ζωής στην επαρχία μπορεί να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε συσχετιζόμενη έρευνα.

5) Χαλαρώστε
Το ακριβώς αντίθετο του στρες είναι η χαλάρωση. Όπως το στρες είναι συνδεδεμένο με έναν μεγάλο αριθμό αρνητικών συνεπειών, έτσι και η χαλάρωση μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, όπως να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων δε, μπορεί να γίνει πιο εύκολη εάν όλα μας τα θέματα αντιμετωπίζονται με χαλαρότητα και ηρεμία. Αφιερώστε μία μέρα της εβδομάδας στον εαυτό σας, πηγαίνοντας σε ένα spa για παράδειγμα.

6) Αθληθείτε
‘’Νους υγιής εν σώματι υγιή’’ ήταν το ρητό των αρχαίων, το οποίο επαληθεύεται στις μέρες μας από πολλές επιστημονικές έρευνες. Η εξάσκηση του σώματος και του νου πρέπει να αποτελεί μία καθημερινή συνήθεια. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatric Society έδειξε πως γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με μια εικοσάλεπτη αερόβια άσκηση, 4 φορές την εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή εκδήλωσης ασθενειών που απειλούν τη ζωή, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά επεισόδια και ο διαβήτης.

7) Κοιμηθείτε
Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος συνδέεται με την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αύξηση της άμυνας του οργανισμού καθώς και περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του σωστού ύπνου.

8 ) Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα
Κατά αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ενισχύονται οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί αλλά αποφεύγονται συναισθήματα μοναξιάς και μελαγχολίας, ενισχύοντας την καλή μας υγεία.

9) Λύστε σταυρόλεξα, παίξτε σκάκι
Παιχνίδια που εξασκούν το μυαλό μπορούν να προωθήσουν τη μακροζωία. Η εξάσκηση του μυαλού οδηγεί στην αύξηση της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων που συνθέτουν τον εγκέφαλο. Η αυξημένη ενδοεπικοινωνία νευρώνων έχει συνδεθεί με μείωση νευρολογικών παθήσεων, όπως το Alzheimer.

10) Σκεφτείτε θετικά
Think positive! Σκεφτείτε θετικά για τη ζωή, για το παρόν και το μέλλον. Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.

Ευχαριστούμε την Νάντια Τζελέπη, φοιτήτρια βιοχημίας.











Πηγή:  jenny.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...