Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Συλλάβαμε μερικούς διατροφικούς μύθους

Ας τους δικάσουμε να δούμε είναι αθώοι ή ένοχοι; Ένοχοι – ένοχοι κύριε Δικαστά!

Η γενική νοοτροπία στην καθημερινή διατροφή, ειδικά όταν έχει να κάνει με την μείωση των κιλών είναι: όχι σε όλα τα λιπαρά, όχι στις θερμίδες, ναι στα γαλακτοκομικά προϊόντα light και 0%, ναι στις στεγνές και άνοστες σαλάτες, ναι στα πολλά φρούτα και λαχανικά και άλλα...

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία όμως χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν ανατρέψει πολλά από όσα πιστεύαμε και τηρούσαμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Μύθος – να μην συνοδεύετε τις σαλάτες με σάλτσες dressing.
Αλήθεια – σε πολλές διατροφές συνίσταται η κατανάλωση σαλάτας χωρίς σάλτσα dressing, με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και καθόλου λιπαρών. Η αλήθεια όμως, είναι διαφορετική. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σαλάτες πρέπει να έχουν και καλά λιπαρά οξέα ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά και να κάνει καύση του περιττού λίπους. Επίσης, οι σαλάτες με υγιεινές dressing είναι πιο χορταστικές, με αποτέλεσμα να μην πεινάτε συνέχεια και να αποφεύγετε τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Μύθος – να πίνετε άπαχο γάλα.
Αλήθεια – πολλοί έχουν αλλάξει το πλήρες γάλα με άπαχο για να αποφύγουν την κατανάλωση των θερμίδων, όμως αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση. Το πλήρες γάλα περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως A, D, E και Κ που βοηθούν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού με αποτέλεσμα τη μείωση του λίπους. Οπότε πιείτε άφοβα ένα ποτήρι πλήρες γάλα την ημέρα για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.


Μύθος – αντικαταστήστε το βούτυρο με τη μαργαρίνη.
Αλήθεια – και όμως αυτό είναι ένας μύθος, η μαργαρίνη μπορεί να περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες αλλά είναι προϊόν μεγάλης επεξεργασίας με πολλά συνθετικά και συντηρητικά. Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό του οργανισμού.


Μύθος – να καταναλώνετε πολλά φρούτα.
Αλήθεια – όλες οι ισορροπημένες διατροφές συνιστούν την κατανάλωση φρούτων, όμως τα περισσότερα περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Μερικά φρούτα όπως τα μούρα, τα μήλα και τα αχλάδια που έχουν πολύ λεπτή φλούδα, περιέχουν φρουκτόζη η οποία που δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συνδυάστε τα παραπάνω φρούτα με ωμούς ξηρούς καρπούς για ένα χορταστικό σνακ που θα μειώσει την αίσθηση της πείνας, θα προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό χωρίς κινδύνους και θα βοηθήσει στην μείωση των περιττών κιλών.

 

 

 

 

Πηγή: jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...